Viețile Sfinților

Viața Sfântului Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei s-a născut într-un sat pescăresc sărac în Galileea. Sfântul Apostol Andrei și fratele său, Sfântul Apostol Petru, au trăit din pescuit până când l-au întâlnit pe Sfântul Ioan Botezătorul predicând în pustiul Iordanului și vestind venirea lui Mesia.

Sfântul Apostol Andrei a fost și martor la botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului.


Citește și:

Din acel moment, Sfântul Apostol Andrei l-a urmat pe Mântuitorul, Iisus Hristos, însoțindu-L alături de ceilalți Apostoli pe drumurile Țării Sfinte.

Sfântului Andrei a fost numit Apostol ce înseamnă cel dintâi chemat al Domnului.

Când au ajuns în Ierusalim, Sfântul Apostol Andrei, a fost martor împreună cu ceilalți Apostoli, la toate patimile Mântuitorului. Împreună cu Maica Domnului și cu ceilalți Apostoli s-a bucurat de Învierea Mântuitorului. Sfântul Apostol Andrei a început prin a predica Evanghelia în Asia Mică, alături de fratele său Sfântul Apostol Petru.

Apoi a început a predica Evanghelia între ținuturile dintre Dunăre și Marea Neagră și i-a creștinat pe strămoșii noștri geto-daci. Ca mărturie că a propovăduit Evanghelia în România stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Avocatul Ioan Dinu a contrubuit la descoperirea legăturii dintre Sfântul Andrei cu România, descoperit în jurul anului 1943 peștera ce este cunoscută astăzi ca cea a Sfântului Andrei din comuna Ioan Corvin. Sfântul Apostol Andrei este protectorul neamului românesc.

Găsim mărturii în rugăciunea:

„Pe propovăduitorul credinței la geto-daci și slujitor al Cuvântului, pe Andrei cel dintâi chemat să-l lăudăm, că pe strămoșii noștri i-a adus la cunoștința lui Hristos, crucea în mâini ținând și izbăvind din înșelăciunea vrajmașului sufletele lor, pe care le-a adus la Dumnezeu ca dar bine primit. Pe acesta, toți românii să-l lăudăm și să-l cinstim, ca să se roage neîncetat lui Hristos Dumnezeu, ca să ne ferească de toată răutatea și să mântuiască sufletele noastre”. 

Sfântul Apostol Andrei este considerat în România, Apostolul românilor sau creştinătorul poporului român. Mai multe Biserici și Mănăstiri îl prăznuiesc în fiecare an. În mai 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roşie, iar în anul 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României.

Ziua de 30 noiembrie a fost instituită ca zi de sărbătoare legală, în urma demersurilor Bisericii Ortodoxe Române adresate Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului României. 

Sfântul Apostol Andrei a fost răstignit, la Patras, lângă Corint, pe o cruce în forma de X, cu capul în jos, Crucea în forma de X ia rămas numele „Crucea Sfântului Andrei”. În jurul anului 350 împăratul Constanțiu al II-lea, hotărește să ducă moaștele Sfântului Andrei la Constantinopol în Biserica Apostolilor.

Moaștele Sfântului Andrei se păstreaza întregi până în jurul anului 850. În acest an împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul înapoiează capul Sfântului Andrei, la rugămintea locuitorilor din Patras. În timpul Cruciadei a patra, ce a avut loc în anul 1208, relicvele Sfântului Andrei, au ajuns la Amalfi și au fost depuse în domul San Andrea. În anul 1462 când au fost duse la Roma pentru că erau amenințați de otomani. În secolul al XV-lea papa Pius al II-lea decide ca relicvele sfântului Andrei să fie mutate în Catedrala Sfântul Petru din Roma. În anul 1964 capul sfântului Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras.

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments