Sfaturi Duhovniceşti

Vinerea Mare – Patimile și Răstignirea Domnului. Ce e bine să faci azi ca să fii sănătos tot anul, iar cei dragi să fie feriți de orice necaz

Ultima zi din Postul Mare este numită Vinerea Paștilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă, Vinerea Neagră sau Vinerea Mare. Conform tradiției creștine este ziua în care Iisus a fost judecat, umilit, schingiuit și răstignit și a murit pe cruce. Din această cauză, Vinerea Mare este zi de post negru.

În Vinerea Mare se face pomenire de sfintele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este o zi aliturgică, adică nu se săvârșește nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii.

Ceremonia principală este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf, creștinii retrăiesc coborârea de pe cruce a lui Hristos și pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

Vineri seara se cântă Prohodul și se înconjoară biserica, ca la o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care îl poartă preoții ajutați de credincioși simbolizează Trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

In ziua de Vinerea Mare, sfintii parinti recomanda credincioșilor sa tina post negru. Daca unii credinciosi nu pot sa respecte postul negru, aceștia nu trebuie sa manance urzici. De asemenea, in orice preparat culinar ei nu trebuie sa adauge otet, deoarce lui Iisus i s-a dat sa bea otet dupa ce a fost biciuit.

Totodată, în această zi importanta se pastreaza o traditie care indeamna enoriasii ca in aceasta zi, pana seara, sa duca flori la biserica pentru Hristos si sa treaca pe sub Sfantul Aer (masa) de trei ori. Implinirea acestei vechi tradiții aminteste de cele trei potigniri ale lui Iisus pe drumul Golgotei, cand isi cara crucea in spate.

In toate zonele țarii, in Vinerea Mare varstnicele respecta datina postului negru pentru ca in acea familie sa se adune bucuriile. Seara, femeile in varsta participa la Denia Prohodului si totdeauna ele iau anafura din biserica pentru toti membrii familiei.

Tot in aceasta zi, tin post negru multi crestini tineri necasatoriti. Exista credinta ca postul negru implinit de ei in Vinerea Mare ii fereste de boli, le aduce in viața sufletul-pereche si prosperitate in casa, un an intreg.

E bine să ne amintim ca în această zi sa ne iertam unii pe alții, sa ne rugam unii pentru altii și, intr-un gand, sa-l marturisim pe Hristos Cel inviat.

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments