Rugăciuni Ortodoxe

Tine nu poate da de pomană pentru sufletul celor adormiți! Marea greșeală pe care o fac mulți credincioși!

Cine poate da de pomana pentru sufletul celui decedat? Trebuie sa fie o vaduva, o fecioara, o femeie curata? Sa credem vorbele batranesti sau cuvintele preotilor?

De fiecare data, la orice parastas, ba chiar orice eveniment crestin, au existat doua tabere. Cea a oamenilor mai in etate care au experienta de viata si preotii cu invatamintele de rigoare.
Dupa spusele batranilor, la un parastas, nu oricine poate da de pomana. Trebuie sa imparta colaci, mancare, haine, doar o femeie vaduva, cu experienta. Nicidecum cineva tanar, chiar daca are un decedat in familie.

Nici sa nu primesti pomana de la o femeie insarcinata, ca nu este de bine. Dar oare copilul nu este o binecuvanare de la Cel de Sus? In general sunt multe sfaturi sau invataturi care au ca motivatie sigura si simpla – nu este bine asa.

Ce spun preotii
Preotii spun ca de pomana poate da oricine. Fie ea vaduva, femeie gravida, cu copil sau fara, bogata sau saraca, orb, cu handicap sau fara, etc.

Faptul ca dai de pomana este un act de milostenie, un act de binefacere pentru cei din jur. Omul decedat nu mai mananca, nu mai bea, nu mai chefuieste, nu are nevoie de bani, bijuterii sau alte produse. Omul decedat are nevoie de rugaciune, nimic mai mult din partea celor vii.

In Biblie nu scrie nicaieri ce, cui si cat sa dam de pomana. Avand in vedere costurile ridicate pe care le presupune o inmormantare in ziua de astazi, fiecare crestin da de pomana dupa bugetul pe care si-l permite. Un gest, cat de mic, facut din suflet, si cu rugaciune, face cat zece mese de pomenire imbelsugate.
Comun tuturor este coliva, despre care se mai spune ca este mancarea mortului. Pe langa aceasta fiecare pune ce mai poate. Merge cu ele la biserica unde le sfinteste preotul.

Pentru a nu face pacat, indiferent de statutul financiar, crestinul trebuie sa tina cont de perioadele de post. Nu se imparte de dulce in zilele de post. Termenele de pomenire sunt la 3, 9 si 40 de zile, 3 saptamani, apoi 3, 6, 9 luni si 1 an. Se continua pomana anual, pana la 7 ani.

Nimeni nu trebuie sa se simta pacatos pentru ca nu a respectat/nu isi permite sa realizeze sfaturile dupa teologia babeasca. Sunt obiceiuri din popor, nefondate, care nu se regasesc niciunde in Biblie. Din nefericire sunt multe persoane care se considera crestine, dar care nu cunosc sau nu au inteles ce spune Sfanta Scriptura, si tind sa induca in eroare pe cei mai putin experimentati.

Astfel, cel mai bine este sa dicutati cu un preot sau cu duhovnicul dumneavoastra despre orice nelamurire aveti legate de aceste subiecte. Ei au invatat mesajul Bibliei si stiu cum sa va ajute.

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments