Sfaturi Duhovniceşti

Sfântul Nectarie – vindecătorul de cancer

“La scurta vreme de la adormirea lui, negraita bunamireasma s-a raspandit din cinstitul lui trup neinsufletit, umpland incaperea unde se afla, spre mirarea tuturor celor ce se gaseau in spital, vadindu-se si asa sfintenia Cuviosului Parinte. Din incaperea aceea l-au mutat apoi in biserica spitalului, iar de acolo cu automobilul la Pireu, in biserica Sfintei Treimi, unde multi au venit sa-i dea sarutarea de pe urma si, cu uimire, au vazut mir binemirositor izvorandu-i de pe fata, datorita caruia parul si barba ii erau cu totul ude. De acolo l-au dus in aceeasi zi in Eghina, unde credinciosii l-au intampinat cu plans si cu tanguire si cu multa evlavie, tragand clopotele tuturor bisericilor de pe insula. Si purtandu-i-se sicriul pe maini din port pana la manastire, si trupul raspandind tot drumul cereasca mireasma, iar Sfantul parand ca doarme, umbrind asupra lui Harul Mangaietorului, au ajuns, in sfarsit, la manastirea lui, unde l-au intampinat monahiile, plangandu-l. Si cantandu-se slujba inmormantarii, l-au ingropat in curtea dinafara a manastirii, langa pinul de acolo.

Dupa trecerea a cinci luni, au vrut sa faca Sfantului cavou de marmura, astfel ca trebuia ca mormantul sa fie deschis si mortul sa fie mutat pentru putina vreme. Deschizand deci mormantul, au gasit sfantul lui trup nevatamat si intreg dimpreuna cu toate odajdiile arhieresti, raspandind negraita bunamireasma, iar dumnezeiescul Parinte parea ca doarme, nici o stricaciune neintamplandu-i-se, ci avand toate semnele sfinteniei. Atunci l-au dus si l-au asezat chiar in chilia lui, unde a ramas doua zile intregi, pana au sfarsit lucrul la mormantul de marmura, cand monahiile, imbracandu-i trupul cu vesminte noi, l-au pus iarasi in mormant.

Trupul acesta sfant al Sfantului Nectarie a ramas mai bine de douazeci de ani nevatamat si nestricat, raspandind mireasma sfinteniei, care se facea simtita spre marea mirare a credinciosilor. Trupul acesta a fost vazut in mormant de o multime de crestini, minunandu-se foarte, vazandu-l pe Sfantul – mort de atatia ani – ca si cand ar dormi. Si arhierei si preoti si oameni de stiinta si oameni simpli au vazut minunea aceasta mai-presus-de-fire a nestricaciunii si slavei sfintelor moaste si s-au minunat si au marturisit cu tarie sfintenia Cuviosului Parinte si marea lui indraznire catre Dumnezeu. Dar mai apoi trupul s-a dezlegat si s-a risipit, dupa judecati de Dumnezeu stiute, asa cum s-au dezlegat multime de astfel de trupuri ale sfintilor, precum cel al Sfantului Gheorghie, al Sfantului Nicolae, al Sfantului Dimitrie izvoratorul-de-mir, al Sfantului Apostol Andrei; insa minunile savarsite de osemintele Sfantului Nectarie sunt fara numar, iar bunamireasma lor, imbelsugata si preadulce.

Pe 2 septembrie 1963 s-a facut mutarea cinstitelor si de-mir-izvoratoarelor lui moaste, de catre mitropolitul Hydrei, Spetsei si Eghinei. De fata stand oameni de vaza ai Bisericii si ai tarii, cu evlavie a fost deschis mormantul din care a iesit negraita bunamireasma mai presus de toate miresmele, iar sfintele lui oseminte, de culoarea cerii curate, adunate de maini cuvioase, au fost puse astfel: sfantul cap intr-un chivot aurit, in chipul mitrei arhieresti, facut din ofrandele aduse de credinciosi si dintr-alte daruri, iar celelalte sfinte oseminte intr-un chivot de argint, asezat in paraclisul Sfantului.
Sfintele lui moaste raspandesc neincetat negraita mireasma cereasca, marturisind harul pe care Sfantul l-a luat de la Domnul pentru curatia vietii lui. Bunamireasma aceasta, care a inceput sa-i izvorasca din sfintele lui moaste numaidecat dupa cuvioasa adormire, nicicand nu s-a departat de la ele, si nici se va departa. Caci si stand atatia ani trupul lui in mormant nu a incetat a o izvori; si, risipindu-i-se mai apoi trupul, aceeasi bunamireasma, inca mai intetita, izvoraste din cinstitele oseminte, bucurand inimile credinciosilor. Pe langa aceasta, cum s-a spus, inca si mir a izvorat sfantul lui trup, cand a fost adus din Atena in Eghina. Asadar, minunatul Parintele nostru Nectarie nu este doar facator-de-minuni, ci si izvorator-de-mir, ca o bunamireasma a lui Hristos.
Sursă: sfantulnectarie.ro

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments