Ghidul Creștinului Ortodox Sărbători Ortodoxe

Rusaliile. Semnificații, superstiții și tradiții de Pogorârea Sfântului Duh și Sărbătoarea Sfintei Treimi

Duminica Rusaliilor, o sărbătoare deosebit de importantă pentru creștinii ortodocși, care se prelungește și în ziua de luni, care este o zi liberă legală.

Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile) este întotdeauna marcată în a opta duminică după Paști, iar Biserica Ortodoxă sărbătorește persoana Sfântului Duh în Duminica Cincizecimii, precum și a doua zi după aceasta, la Sărbătoarea Sfintei Treimi (cunoscută și ca Lunea Sfântului Duh).

Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de Paști. În această zi, credincioșii își amintesc de venirea Duhului Sfânt în lume și de pogorârea Sa peste Sfinții Apostoli, care a avut loc la Ierusalim, unde a fost întemeiată Biserica lui Hristos. La fel ca și la Paști, Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh este sărbătorită pe parcursul mai multor zile. Această sărbătoare este însoțită de numeroase obiceiuri, tradiții și superstiții, cum ar fi cele legate de apariția ielelor și zânelor rele.

Potrivit arhimandritului Ilie Cleopa, Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinții Apostoli în dimineața zilei de duminică, în ziua Cincizecimii, sub forma unor limbi de foc, și nu sub forma unei porumbei, așa cum s-a întâmplat la Botezul Domnului.

Venirea Sfântului Duh peste Apostoli, care se aflau în Cina cea de Taină de pe Muntele Sion, este descrisă astfel:

Când a sosit ziua Cincizecimii, erau toți împreună în același loc. Și din cer, fără să se prevadă, s-a auzit un sunet ca de suflare de vânt puternic, care a umplut toată casa în care se aflau. Și au apărut în fața lor niște limbi ca de foc, care s-au așezat pe fiecare dintre ei. Și toți au fost umpluți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, așa cum Duhul le dădea să vorbească… Și toți erau uimiți și se întrebau unii pe alții: Ce înseamnă toate acestea?” (Fapte 2, 1-13).

Duminica Rusaliilor este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, care marchează întemeierea Bisericii creștine. În această zi, aproximativ 3.000 de suflete s-au convertit la creștinism în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, formând astfel prima comunitate creștină din Ierusalim.

Pogorârea Duhului Sfânt asupra acestei comunități a înzestrat Biserica cu toate resursele necesare: propovăduirea Evangheliei, Sfintele Taine, harismele și diaconia.

Semnificația Cincizecimii constă în faptul că Duhul Sfânt a intrat definitiv în istorie, fiind prezent în fiecare moment și în fiecare loc. În acest context, invocarea Duhului Sfânt este esențială pentru existența istorică și pentru orice acțiune sacramentală a Bisericii.

În sărbătoarea Rusaliilor, Sfinții Apostoli au fost dăruiți cu Duhul Sfânt și au pornit în toate părțile lumii pentru a vesti Evanghelia și credința în Iisus Hristos, începând din Ierusalim. Prin intermediul lor, Duhul Sfânt a fost transmis tuturor celor care cred în Hristos prin intermediul Sfintelor Taine săvârșite în Biserică de către preoți și episcopi.

Cuvântul “Rusalii” provine din latinescul “rosalia”, care simboliza sărbătoarea trandafirilor, dar este asociat și cu fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice și seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau. În credința populară, Rusaliile sunt văzute ca spirite ale morților, cunoscute sub numele de iele sau zâne rele.

Există superstiții conform cărora aceste spirite pot afecta oamenii prin cântecele și dansurile lor, cauzându-le boli. Se crede că aceste boli pot fi înlăturate doar prin puterea dansului călușarilor.

Obiceiul dansului călușarilor în perioada Rusaliilor este practicat în anumite regiuni, cum ar fi Contești, Lisa, Năsturelu, Bragadiru și Zimnicea. Dansul călușarilor are rolul de a anula vraja produsă de dansul ielelor și de a alunga spiritele rele.

Alte tradiții și obiceiuri legate de Rusaliile includ decorarea caselor și gospodăriilor cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul și bolile.

Ramurile de tei au o semnificație specială în această sărbătoare: se crede că teiul protejează gospodăriile de grindină sau de spiritele rele ale zânelor. Tinerii le aduc din păduri, apoi sunt sfințite la biserică, iar credincioșii le iau acasă și le pun la icoane.

Ramurile de tei, soc sau mure sfințite de Rusalii se folosesc ca remedii pe tot parcursul anului.

În tradiția populară se spune că doar până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare. În unele regiuni, femeile rostesc descântece pentru a alunga ielele, iar ușile sunt ungute cu usturoi, deoarece se crede că astfel casa va fi protejată de rele și de ghinion pe tot parcursul anului. Spiritele rele sunt alungate și prin ritualuri gălăgioase și loviri cu ramuri de tei. În unele gospodării se prepară unguente care sunt aplicate pe ugerul vacilor pentru a le crește producția de lapte.

Obiceiul stropirii soțiilor: În timpul Rusalii, în Ardeal există obiceiul cunoscut sub numele de “stropirea soțiilor”, când femeile sunt udate cu apă pentru a fi sănătoase și frumoase pe tot parcursul anului. “Stropirea soțiilor” în râul Gurghiu este un obicei unic în România, pe care locuitorii din comuna Hodac îl păstrează cu sfințenie încă din vechi timpuri, în a doua zi de Rusalii. “Stropirea soțiilor” din Hodac și din satul învecinat Toaca este un obicei dedicat tinerelor soții care s-au căsătorit în ultimul an, de la Rusalii anul trecut și până în prezent, și are ca scop promovarea fertilității și norocului pentru femei. În unele regiuni se spune că dacă vremea este frumoasă în timpul Rusalii, atunci întreaga vară va fi frumoasă și roditoare.

Ce nu trebuie făcut în timpul Rusalii, conform tradiției populare: Legende spun că Ielele sau Rusaliile sunt ființe fantastice care umblă în aer și pot lua mințile oamenilor dacă nu respectă ziua de sărbătoare. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume – iele, zâne, șoimane, împărătesele cerului, ursoaice – se îmbracă în alb, iar locurile în care dansează rămân arse și neroditoare.

Se spune că Rusaliile uneori răpesc un tânăr frumos pentru a se juca cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să povestească.

În unele regiuni se spune că cei care nu respectă sărbătoarea Rusaliilor vor fi pedepsiți de către Iele, acestea putând provoca o boală cunoscută în popor ca “luat din Rusalii”.

De asemenea, în ziua de Rusalii nu este recomandat să te cerți cu cineva, deoarece vei fi “luat din Rusalii”.

În Duminica Rusaliilor, nu este bine să urci în copaci sau în locuri înalte și nici să călătorești departe de casă.

Pentru protecție, se pun flori și frunze de tei sau de nuc la poartă și în casă.

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments