Sărbători Ortodoxe

Întâmpinarea Domnului, mare sărbătoare de cruce roșie!

Pe 2 februarie este mare sărbătoare a creștinilor, numită ”Întâmpinarea Domnului”. Această zi mai este cunoscută popular și sub denumirea de „Ziua Ursului”.

La 40 de zile de la Crăciun, pe 2 februarie, se celebrează Întâmpinarea Domnului. În această zi de sărbătoare, copiii erau unși cu grăsime de urs. Potrivit tradiției, prin acest obicei se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor. Bolnavii erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.

Obiceiuri și tradiții de ”Întâmpinarea Domnului”

În data de 2 februarie este cruce roșie în calendarul ortodox. Astfel, în această zi nu este bine să muncești. Tradiția spune că dacă te ocupi de treburile gospodărești atragi furia ursului. În această zi nu se consumă miere. Acest obicei este considerat o ofensă la adresa muncii ursului.

Tradiția spune că în Ziua Întâmpinării Domnului, femeile de la țară se adunau pentru a vorbi. Astfel, astăzi nu este bine să te cerți. Este ziua în care tinerii este bine să se întâlnească, prietenii să se revadă. Acest obicei ajută la menținerea relațiilor între apropiați.

Întâmpinarea Domnului

Mântuitorul este dus la Templu de Fecioară Măria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere. În acest moment se făcea și curățirea mamei. În Templu sunt întâmpinați de dreptul Simeon și prorocița Ana. Potrivit tradiției, dreptul Simeon a făcut parte din traducatorii Pentateuhului din limbă ebraică în greaca. În momentul în care a ajuns la textul “Iată Fecioară va luă în pântece și va naște fiu“, a înlocuit termenul “fecioara” cu “femeie”. Pentru necredința să, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară (Luca 2, 25-26).

Sursa: creștinortodox.ro, doxologia.ro

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments