Sfaturi Duhovniceşti

Ce trebuie să știi înainte de a intra în Biserică!

Din păcate din ce în ce mai puțini oameni merg la Biserică. Mulți se scuză că nu merg la Biserică pentru că regulile impuse de creștinismul ortodox sunt stricte.

Se știe că femeile, în momentul în care pășesc în Casa Domnului, trebuie să aibă capul acoperit, să fie nemachiate, îmbrăcate neapărat în fustă și multe alte reguli de respectat. Problema e că lumea nu cunoaște adevăratele reguli ortodoxe, unii dintre noi legându-ne de superstiții.

Cele 14 canoane de respectat în biserică:

Acestea sunt ”legile” care constituie adevăratele reguli ce țin de intrarea în biserică. Sunt foarte importante de respectat.

1. Iertarea. Aceasta este cea mai importantă regulă, motiv pentru care, înainte de a pleca la biserică trebuie să-ți ceri iertare de la toți membrii familiei. Un bun creștin își cere iertare de la orice persoană cu care a avut neînțelegeri.

2. Dăruiește. Nu uita să iei la tine un ban, pâine, niște vin sau orice poți da care să constituie o ofrandă pentru bunătatea dumnezească.

3. Să ajungi cât mai devreme la biserică. În acest fel poți asculta citirea Sfintei Evanghelii. Dacă ești nemâncat, poți lua anafura la sfârșitul slujbei.

4. Fiecare după rang. În timpul slujbei trebuie să ai grijă unde stai. Femeile trebuie să stea pe parte stângă, iar bărbații pe partea dreaptă. Bătrânii vor sta în față, în spate stând cei mai tineri. Trebuie neapărat lăsat un culoar de trecere pe mijloc, pentru cei ce merg să se închine în fața Altarului.

5. Nu vorbiți despre altele. Mersul la biserică este despre rugăciune, meditație, pentru ascultare și înțelegere. Nu este un prilej de socializare și discuții. Poți socializa în șoaptă sau prin semne, fără a-i deranja de ceilalți.

6. Răbdarea e un har. Dacă tot ai ales să mergi la biserică, du-te de la început și nu ieși din biserică până la finele slujbei decât dacă, ferească sfântul, ți se face rău sau intervine ceva extrem de urgent.

7. Să ne închinăm la icoane. E suficient doar să atingi icoana la care te rogi, dar dacă vrei să o săruți, fă-o în partea de jos a incoanei, nu pe chipui sfântului.

8. După binecuvântarea preotului pentru Liturghie, este păcat să ne mai închinăm la icoane și să mai ducem ceva la Altar. Poți da acatiste, prescură, lumânare sau bani și la sfârșitul slujbei.

9. În timpul slujirii Sfintelor Daruri, citirii Sfintei Evanghelii, rostirii unor rugăciuni importante, cum e „Tatăl nostru”, se va sta în genunchi. Numai cei bătrâni sau neputincioși au dezlegare să stea așezați.

10. La finalul slujbei, dacă nu ai mâncat și băut nimic în ziua respectivă, ia puțină pâine sfințită și o gură de vin din biserică. Anafură poți lua mai multă.

11. Înainte de a ieși din biserică trebuie să te închini de trei ori, cu fața la altar. În drumul de întoarcere du-te direct acasă, fără a te opri la vreun restaurant, căci se spune că o crâșmă este gura iadului.

12. Învață-i și pe alții ce ai învățat tu în biserică. Spune-le celor din jurul tău pildele bisericești pe care le-ai deprins tu.

13. Duminica este zi sfântă. Duminica este zi de odihnă, așadar nu ai voie să speli, să gătești. Masa de duminică se va pregăti de sâmbătă, duminică doar încălzindu-se.

14. După masa de prânz este nevoie de odihnă, oricât de puțină. Apoi este indicat să vizitezi persoane bătrâne, bolnave, să ajuți oameni amărâți.

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments