Sărbători Ortodoxe

Astăzi se săvârșește Denia Canonului cel Mare! Ce e bine să faci în această zi mare ca să ți se împlinească toate dorințele

Pe data de 21 martie 2018, bisericile creștin-ortodoxe oficiază Denia Canonului Cel Mare, slujbă tipică săptămânii a V-a din Postul Mare.

Miercuri în săptămâna a cincea din Postul Mare, în cadrul slujbei numite Denia Canonului celui Mare se cântă integral.

Deniile sunt slujbe specifice Postului Mare, care se săvârșește în seara zilei precedente. Pe lângă această denie, creștin-ortodocșii îl pomenesc și pe Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul. Prin urmare, pentru a avea parte de liniște și pentru a-ți avea dorințele împlinite, prezintă-te la slujba Deniei Canonului Cel Mare și rostește următoarea rugăciune.

Troparul Sfântului Ierarh Iacob Mărturisitorul, glasul al 4-lea:

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Iacob, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Troparul Sfântului Ierarh Iacob Mărturisitorul, glasul al 8-lea:

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Iacob, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Autorul Canonului cel Mare, Sfântul Andrei Criteanul, s-a născut în Damasc în jurul anului 660. Şi-a început viaţa monahală la Mănăstirea Sfântului Sava din Ţara Sfântă. Mai târziu a mers în Constantinopol ca reprezentant al Patriarhiei de Ierusalim. A fost Arhiepiscop al localităţii Gortyna din insula Creta. A murit în anul 740, în localitatea Eresos, din insula Mitilena (Lesbos). Este pomenit în calendarul bisericesc în data de 4 iulie.

Sursă: ziarullumina.ro

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments