Sfântul Cuvios Mărturisito Procopie, pomenit în calendarul creştin ortodox la 27 februarie, a trăit pe vremea lui Leon Isaurul (717-741), în timpul prigoanei iconoclaste (mişcarea iconoclastă – împotriva icoanelor).
Monah în ţinutul său natal, Decapole, şi iconodul (cinstitor de icoane), Sfântul Procopie a fost prins, întemniţat şi supus la chinuri.
După moartea împăratului iconoclast Leon IV (775-780) cei întemniţaţi pentru dreapta credinţă fiind eliberaţi, Sfântul Procopie s-a întors la mănăstire, unde a rămas până la moarte.
Sfântul Cuvios Talaleu Mărturisitorul a trăit în secolul V, fiind originar din Cilicia.
A intrat din tinereţe în Mănăstirea “Sfântul Sava” din Palestina. După un timp de stat în mănăstire, Sfântul Talaleu s-a dus lângă cetatea Gavalia din Siria, unde a trăit în asceză într-o chilie.
Cuviosul Talaleu a fost învrednicit de Dumnezeu cu darul săvârşirii minunilor. Tămăduia toate bolile şi neputinţele, nu numai la oameni, ci şi la animale. Pentru aceasta, mulţi locuitori din satele din jurul Gavaliei veneau la el pentru tămăduiri şi mulţi închinători de idoli s-au întors la Dumnezeu.
Cu ajutorul locuitorilor, Sfântul Talaleu a stricat capiştea idolească (templu sau altar dedicat zeităţilor antice) din hotarele cetăţii Gavaliei şi a zidit în locul ei o biserică în cinstea Tuturor Sfinţilor Mucenici, dând slavă lui Dumnezeu.
Sursă: romaniatv.net