În tradiția ortodoxă, rugăciunea este o componentă esențială a vieții cotidiene, oferind sprijin și binecuvântare pentru toate activitățile noastre. Rugăciunile înainte și după muncă nu sunt doar simple ritualuri, ci un mod de a ne conecta cu divinitatea, de a căuta ajutorul și protecția lui Dumnezeu în toate eforturile noastre. Sfântul Serafim de Virița sublinia importanța rugăciunii și binecuvântării divine, afirmând că lipsa acestora poate duce la tulburări și probleme în viețile noastre.
Rugăciunea I la Începerea Lucrului
„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule Unule-Născut al Tatălui Celui fără de început, care în Sfânta Ta Evanghelie ai zis: „Tatăl Meu până acum lucrează și Eu lucrez”. Tu, Doamne, Cel ce ai grait prin gura Proorocului Tău, David: „Ieși-va omul la lucrul său și la lucrarea sa, până seara”. Și iarăși Tu ai hotărât prin gura fericitului Tău Apostol Pavel că: „Cel ce nu lucrează, să nu mănânce”. Tu ai grait cu preacurata gura Ta: „Fără de Mine nu puteți face nimic” și „Orice veți cere (de la Tatăl) întru Numele Meu, Eu voi cere…”. Doamne, Dumnezeule, ascult din toată inima Dumnezeieștile Tale cuvinte și cu umilință alerg la bunătatea Ta, rugându-mă: ajută-mi cu Harul Tău să săvârșesc lucrul ce am început în Numele Tău: al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!”
„Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte; Doamne, grăbește-Te să-mi ajuți! Să se rușineze și să se înfrunte cei ce-mi caută sufletul; să se întoarcă înapoi și să se rușineze cei ce-mi doresc mie răul; să se întoarcă de’ndată rușinați cei ce-mi graiesc mie: „Bine-ți fac! bine-ți fac!”. Să se bucure și să se veselească toți cei ce Te caută pe Tine; cei ce iubesc mântuirea Ta, Dumnezeule, pururea să zică: „Mărit să fie Domnul!” Iar eu sărac sunt și sărman; Dumnezeule, vino în ajutorul meu! Tu ești ajutorul meu și izbăvitorul meu; Doamne, nu Te lăsa așteptat!” (Psalmul 69)
Rugăciunea a II-a la Începerea Lucrului
„Doamne, Dumnezeul mântuirii mele, Cel ce ai pus pe om să-și câștige existența din sudoarea frunții sale, ajută-mi și mie, păcătosului, să reușesc a dobândi posibilitatea să-mi câștig dreptul la masa cea de toate zilele. Îți mulțumesc pentru talanții și celelalte investiții ale Tale în mine și ajută-mă să le valorific pentru a-Ți putea mulțumi simbolic prin munca mea pentru iubirea Ta cea practică.”
„Dă-mi, Doamne, posibilitatea să fiu cel mai bun eu însumi care pot fi și ajută-mi sufletul să o vadă ca pe o poartă duhovnicească spre mântuirea mea și ajută-mă să o deschid cu eforturile mele de fiecare zi spre călăuzirea și folosul aproapelui meu, pentru că din ceea ce lipsește sufletului meu, oferind, să mă învrednicesc și eu prin mila Ta cea mare.”
„Fă ca prin eforturile mele să aduc folos duhovnicesc celor care beneficiază de pe urma muncii mele și nu-mi lăsa inima să fie atrasă către inutilități, căci sunt misterioase căile Domnului, iar voia Ta ne călăuzește în munca mântuirii. Ajută-mă, Doamne, să descopăr în mine resursele de a oferi cea mai bună muncă în slăvirea Ta, astfel ca sufletul meu să se bucure în ziua venirii Tale, în ziua cea de pe urmă. Amin.”
Rugăciune după Sfârșitul Lucrului
„Doamne Iisuse Hristoase, Cel ce ești plinirea tuturor bunătăților, Ție Îți mulțumesc pentru ajutorul și sporul ce mi-ai dat la lucrul meu acesta, pe care cu Harul Tău l-am făcut astăzi. Și acum mă rog Ție, Doamne, fă ca lucrarea mea să-mi fie de folos. Umple de bucurie și de veselie sufletul meu și mă mântuiește, ca un mult Milostiv și de oameni Iubitor. Amin.”
„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeule a toată milostivirea și îndurarea, Care ai nemăsurată milă, nespusă și neajunsă iubire de oameni, căzând acum către a Ta slavă, cu frică și cu cutremur, aduc Ție mulțumire pentru binefacerile de care m-ai învrednicit pe mine, nevrednicul robul Tău. Te slăvesc, Te laud și Te cânt ca pe un Domn, Stăpân și Făcător de bine. Și iarăși căzând înaintea Ta, Îți mulțumesc și cu smerenie mă rog nemăsuratei și negrăitei Tale milostiviri, ca și de acum înainte să-mi dăruiești faceri de bine, ca să sporesc în dragostea de Tine și de aproapele meu. Izbăvește-mă de tot răul și necazul. Dăruiește-mi liniște și mă învrednicește ca în toate zilele vieții mele, totdeauna mulțumire să-Ți aduc și să grăiesc și să cânt cele preabune, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”
Învățături Ortodoxe pentru Muncă și Recunoștință
În tradiția ortodoxă, fiecare activitate zilnică, inclusiv munca, este o ocazie de a aduce slavă lui Dumnezeu. Prin rugăciune, ne începem și ne încheiem ziua cu recunoștință și smerenie, cerând ajutorul divin pentru a ne călăuzi eforturile și a ne feri de ispite. Fie ca aceste rugăciuni să ne aducă pace și împlinire sufletească, amintindu-ne mereu că orice muncă este un dar și o responsabilitate în fața lui Dumnezeu.