Rugăciuni Ortodoxe

Rugăciunea Sfântului Simeon Metafrastul e mult ajutătoare și te pregătește de Împărtășanie! Rostește-o și tu cu credință, te ajută mult la curățarea sufletului de păcate!

Rugăciunea Sfântului Simeon Metafrastul este mult ajutătoare. Și ajută sufletul credinciosului să primească mai ușor Sfânta Împărtășanie.

„Doamne, Cel ce singur ești curat și fără stricăciune,

Pentru nespusa milostivire a iubirii de oameni ai luat toată firea noastră din curatele și feciorestile sângiuri ale celei ce Te-a născut pe Tine mai presus de fire. Cu venirea dumnezeiescului Duh și cu bunăvoirea Tatălui celui de-a pururea vesnic. Hristoase Iisuse, înțelepciunea lui Dumnezeu, pacea și puterea, ai primit cu trupul Tău patimile cele de viață făcătoare și mântuitoare : crucea, piroanele, sulita, moarte. Omoara-mi patimile cele trupești, care îmi strică sufletul.

Cel ce cu ingroparea Ta ai pradat imparatia iadului, ingroapa-mi sfaturile mele cele viclene. Prin ganduri bune si risipeste duhurile cele viclene. Cel ce cu Invierea Ta cea de a treia zi si de viata purtatoare ai ridicat pe stramosul cel cazut, ridica-ma si pe mine. Sunt cel ce am alunecat in pacat, punandu-mi inainte lacrimi de pocainta. Cel ce cu preaslavita inaltarea Ta la cer ai indumnezeit trupul pe care l-ai luat si l-ai cinstit cu sederea de-a dreapta Tatalui, invredniceste-ma prin impartasirea Sfintelor Tale Taine. Să dobândesc partea cea de-a dreapta a celor mantuiti.

Cel ce prin pogorarea mangaietorului Duh ai facut vase cinstite pe sfintii Tai ucenici, arata-ma si pe mine a fi locas al venirii Lui. Cel ce vei veni iarasi sa judeci toata lumea intru dreptate, binevoieste sa Te intampin si eu pe nori, pe Tine Judecatorul si Facatorul meu, impreuna cu toti Sfintii Tai, ca neincetat sa Te slavesc si sa Te laud pe Tine, impreuna cu Parintele Tau cel fara de inceput si cu Preasfantul si bunul si de viata facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Sfinte Simeon, roagă-te pentru noi!
Precum voi sta inaintea infricosatorului si nefatarnicului Tau scaun de judecata, Hristoase Dumnezeule, primind intrebare si dand raspuns de relele ce am facut, asa si astazi, mai inainte de a sosi ziua osandirii mele, stand la Sfantul Tau altar, inaintea Ta si inaintea infricosatorilor si sfintilor Tai ingeri, fiind induplecat de marturia cugetului, pun inainte faptele mele cele rele si faradelegile, dandu-le pe fata si vadindu-le.

Vezi, Doamne, smerenia mea. Și-mi iarta toate pacatele mele. Vezi ca s-au inmultit mai mult decat perii capului meu faradelegile mele. Caci ce rau n-am savarsit ? Ce pacat n-am facut ? Ce rau nu mi-am inchipuit in sufletul meu ? Ca iata si cu faptele am facut desfranare si preadesfranare, mandrie, trufie, batjocura, hula, vorba desarta, infierbantare la ras, betie, lacomie a pantecelui, mancare peste masura, rautate, pizma, iubire de argint, iubire de avutie, camatarie, iubire de mine insumi, iubire de marire, hrapire, nedreptate, agonisire de rusine, invidie, graire de rau, faradelege. Toate simturile si toate madularele mi le-am intinat. Și le-am stricat si de nici o treaba le-am facut, ajungand cu totul salas diavolului.

Alungă fărădelegile mele
Si stiu, Doamne, ca faradelegile mele au covarsit capul meu. Dar multimea indurarilor Tale este neasemanată. Și mila bunatatii Tale cea fara de rautate este nespusa. Și nu este nici un pacat care sa biruiasca iubirea Ta de oameni. Pentru aceasta preaminunate Imparate, fara de rautate Doamne, ,fa minunate milele tale spre mine pacatosul. Arata-mi puterea bunatatii Tale. Arata-mi taria milostivirii Tale celei indurate. Și me primeste pe mine pacatosul, cel ce ma intorc. Primeste-ma cum ai primit pe fiul cel pierdut, pe talharul si pe desfranata. Primeste-ma pe mine cel ce peste masura Ti-am gresit si cu cuvantul, si cu lucrul si cu pofta cea fara de cale si cu gandul cel dobitocesc.

Si precum ai primit pe cei ce au venit in al unsprezecelea ceas, care nimic vrednic n-au lucrat, asa ma primeste si pe mine, pacatosul. Ca mult am gresit si m-am spurcat si am scarbit Duhul Tau cel Sfant. Și am maniat milostivirea Ta cea uibitoare de oameni, cu lucrul, cu cuvantul si cu gandul, noaptea sau ziua, pe fata si intr-ascuns, cu voie si fara de voie.

Iartă-ne păcatele noastre!
Si stiu ca vei pune inaintea mea pacatele mele in acelasi chip in care le-am facut. Și ma vei intreba de cele ce cu stiinta, fara de iertare, am gresit. Ci Doamne, nu cu judecata Ta cea dreapta, nici cu mania ta sa ma mustri pe mine si nici cu urgia Ta sa ma pedepsesti.

Miluieste-ma, Doamne, ca nu sunt numai neputincios. Ci si zidirea Ta sunt. Ca Tu Doamne, ai intarit peste mine frica Ta. Dar eu am facut rautate inaintea Ta. Tie unuia am gresit. Dar Te rog sa nu intri la judecata cu robul Tau. Ca de vei cauta la faradelegi, Doamne, cine va putea sta inaintea Ta. Ca eu sunt adancul pacatului si nu sunt vrednic. Nici in stare a cauta si a privi la inaltimea cerului, din pricina multimii pacatelor mele, celor fara de numar. Ca toate lucrurile rele, inchipuirile si mestesugirile diavolesti, toata rautatea iadului, indemnurile spre pacat, dezmierdarile si alte patimi nenumarate n-au lipsit de la mine. Caci, cu ce fel de pacate nu m-am stricat ? De care rele n-am fost prins ? Tot pacatul l-am facut, toata desfatarea neiertata am lasat sa intre in sufletul meu.

Miluiește-mă, Doamne!

Netrebnic m-am facut inaintea Ta, Dumnezeul meu. Și inaintea oamenilor. Cine ma va ridica pe miine, cel ce am cazut intru atatea pacate rele? Doamne, Dumnezeul meu, mai este pentru mine nadejde de mantuire? Biruieste iubirea Ta de oameni multimea faradelegilor mele? Atunci fii mie Mantuitor! Și dupa indurarile si milele Tale slabeste, lasa, iarta-mi toate cate am gresit Tie. Ca s-a umplut de multe rele sufletul meu si nu aflu intru mine nadejde de mantuire.

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si sa nu-mi rasplatesti mie dupa faptele mele, ci intoarce-ma, sprijineste-ma, izbaveste sufletul meu de relele ce au crescut intr-ansul si de agonisirile lui cele cumplite. Miluieste-ma pentru mila Ta, ca unde s-a inmultit pacatul sa prisoseasca harul Tau, si sa Te laud si sa Te slavesc in toate zilele vietii mele. Ca Tu esti Dumnezeul celor ce gresesc si Tie slava inaltam, impreuna si Parintelui Tau celui fara de inceput si Preasfantului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Amin.

🙏 Rugați-vă împreună cu noi: www.locurisacre.ro

🙏 Canal youtube Rugăciuni Creștine – Locuri Sacre https://www.youtube.com/channel/UCagmQnj4ovjFD5S4f0ldsdw

Roagă-te zilnic!  Rugăciunea este de mare ajutor pentru o viață tihnită. Nu uita că în zilele de post rugăciunile sunt mult mai puternice. Vă puteți ruga atât pentru voi dar și pentru cei din familie și prieteni. 

Nu uita că cel mai potrivit ar fi să discuți și cu duhovnicul tău și să îi ceri sfatul ca să îți călăuzească pașii în depășirea acestor momente grele.

Doamne ajută!

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments