Sfaturi Duhovniceşti

Părintele Ioan Miron: Expresia conştiinţei mele

Este vorba de punctul 5 al mărturisirii „ Expresia conştiinţei noastre”, care zice aşa „Datorită Capului unic şi infailibil al bisericii, domnul nostru Iisus Hristos, Harul Dumnezeiesc este prezent şi lucrător în Biserica Ortodoxă Română spre mântuirea poporului drept credincios, în pofida abaterilor dogmatice inadmisibile ale unora dintre păstorii ei.” Expresia care nu este în concordanţă cu hotărârile Sfinţilor Părinţi şi de care şi eu păcătosul mă leapăd şi mă dezic este aceasta „în pofida abaterilor dogmatice”, care la acel moment când am scris mărturisirea nu am observat-o. Abaterea dogmatică nu înseamnă altceva decât eresul, iar cu alte cuvinte fraza ar zice că harul lucrează şi prin eretic, lucru care este hulă împotriva Duhului Sfânt.

Eu Ioan slujitor al Dumnezeului Celui Viu , mă leapăd şi mă dezic de aceste cuvinte hulitoare care zic ca harul lucreza în pofida abaterilor dogmatice, şi urmând Sfinţilor Părinţi spun într-un glas cu aceştia că ereticul afară de Biserică fiind, Duh Sfânt nu are şi toate cele lucrate de eretici neprimite şi spurcate sunt.

Aceasta este poziţia Bisericii cu privire la cele lucrate de eretici, exprimată de Sfântul Cipian al Cartaginei şi întărită de Sinoadele Ecumenice IV, VI , VII, şi pe care şi eu păcătosul o mărturisesc ca fiind adevărată şi de neclintit, iar pentru cele la care  din neluare-amine am subscris rog pe bunul Dumnezeu să mă ierte. Amin!

Aşa să îmi ajute Dumnezeu!

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments