Sfaturi Duhovniceşti

Omul pe pământ supraviețuiește sau stăpânește?

Adeptii teoriei evolutioniste spun ca omul pe pamant este un animal ruda cu maimuta si care se straduieste sa supravietuiasca. Dar Sfanta Scriptura spune cu totul altceva:

Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: “Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!” (Facerea 1: 27-28)

Omul, fie ca se foloseste de lumea aceasta spre bine, fie ca se foloseste spre rau, el este stapan de drept si de facto al pamantului. Acesta pentru ca tot pamantul, cu tot ceea ce este in el, este facut si daruit de Dumnezeu in stapanirea noastra. Lucul acesta se vede foarte usor din felul cum omul se raporteaza la toate lucrurile care il inconjoara. Omul supune totul in mod natural, si toate se supun lui, de voie sau de nevoie. Toate animalele si pasarile pamantului cu toate campiile si muntii care le tin, si toti pestii marii cu toate apele in care vietuiesc, stau oricand la dispozitia omului.

Omul a patruns de-a lungul timpului in cele mai mici detalii si particule ale materiei, a sfartecat inima muntilor si a cucerit adancul oceanelor, folosindu-se de toate acestea dupa bunul plac. Dar desi omul stapaneste totul pe pamant, el tot nemultumit este. Orice planuri marete ar pune in practica, orice ar construi si oricum ar face, omul nu isi gaseste odihna si multumirea deplina in lumea aceasta, pentru ca setea de vesnicie din el isi cere drepturile, fortandu-l sa  vrea mereu mai mult si mai aproape de perfectiune. Insa prin acest mai mult si mai perfectibil, si mai frumos, si mai deplin, si mai maret, omul arata defapt ca locul lui este undeva mai sus decat materia. Lucrul acesta il marturiseste omul prin fapte, chiar si fara sa vrea, adica prin toate orasele subterane pe care le face, prin toti zgarie-norii pe care ii ridica, prin toata tehnologia pe care o inventeaza si o pune in practica si prin toate activitatile fizice pe care le duce la extrem, sfidand materia.

Dumnezeu i-a dat omului sa stapaneasca lumea aceasta, inclusiv toate posibilitatile prin care sa-si exercite acest drept, ca omul sa vada si sa constientizeze ca desi are incredintata atata putere asupra materiei, totusi el nu este pentru lumea aceasta materiala, ci are o chemare mult mai inalta, care sa il multumeasca si sa il bucure in mod desavarsit pentru totdeauna:  Imparatia Cerurilor.
Sursă: ortodoxiatinerilor.ro

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments