Acatiste Rugăciuni Ortodoxe

Acatist la Icoana Maicii Domnului TRICHEROUSA („CU TREI MÂINI”). Roagă-te așa în fața Icoanei Maicii Domnului TRICHEROUSA, iar lucrurile bune ți se vor arăta!

Acatist la Icoana Maicii Domnului TRICHEROUSA
Scris de

În semn de recunoștință pentru minunea săvârșită de Maica Domnului prin icoana sa, Sfântul Ioan Damaschin a lipit pe icoana Maicii Domnului o mână din argint, o „jertfă” care dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână.

Cea mai cunoscută „jertfă” din Ortodoxie este icoana Maicii Domnului „Trihirussa” (scrisă și „Tricherousa”).

Conform tradiției, Sfântului Ioan Damaschin i-a fost tăiată mâna dreaptă ‒ pentru că ținea cuvântări pentru apărarea icoanelor, în perioada iconoclastă.

Icoana originală se află în Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos. O copie făcătoare de minuni a icoanei este așezată în Paraclisul Mănăstirii Neamț, fiind adusă aici de către Sfântul Paisie de la Neamț.

Acatist la Icoana Maicii Domnului TRICHEROUSA („CU TREI MÂINI”)
CONDACUL 1

Împărăteasa Îngerilor şi lumina Sfinţilor, ocrotitoarea celor prigoniţi şi limanul de scăpare al tuturor celor ce străbat marea ispitelor, Ceea Ce ai purtat pe mâinile Tale pe Focul Cel nemistuit, cu care ai aprins inimile cele ce ardeau de dorul Cuvântului, cu mâna Ta cea tare atinge-Te şi de ochii sufletului meu, cei orbiţi de păcate, ca să văd luminat cărarea laudelor Tale şi să strig cu umilinţă: Bucură-te, Maica Domnului, mâna nevăzută a milostivirii Preasfintei Treimi!

Pentru cinstirea sfintelor icoane marele între imnografi, Cuviosul Ioan Damaschin, pătimit-a tăierea mâinii drepte cu care scria întru apărarea icoanei Dreptei Tatălui, lui Hristos- Dumnezeul nostru, pentru a Cărui naştere dintru Tine fără prihană Te mărim pe Tine, Fecioară, aşa:

Bucură-te,cortul Împăratului ceresc;
Bucură-te, icoană a frumuseţii duhovniceşti;
Bucură-te, oglinda vederilor îngereşti;
Bucură-te, strălucire necuprinsă a sfinţeniei;
Bucură-te, dulcea cântare a Sfântului Ioan;
Bucură-te, pecetea înţelepciunii neapropiate;
Bucură-te, scară sfinţită a rugăciunii;
Bucură-te, cer încununat cu stelele virtuţilor;
Bucură-te, cărare străbătută de iubitorii de rugăciune;
Bucură-te, acoperirea celor nedreptăţiţi;
Bucură-te, adânc nemăsurat al milostivirii;
Bucură-te, cunună a cântărilor îngereşti;
Bucură-te, Maica Domnului, mâna nevăzută a milostivirii Preasfintei Treimi!

Cu lacrimi şi rugăciune fierbinte căzut-a înaintea cinstitei Tale icoane înţeleptul între înţelepţi, Sfântul Ioan Damaschin, cerând să îi tămăduieşti mâna tăiată de sabia mâniei celor fărădelege şi, luând vindecare, a cântat Domnului: Aliluia!

🙏 Canal youtube Rugăciuni Creștine – Locuri Sacre https://www.youtube.com/channel/UCagmQnj4ovjFD5S4f0ldsdw

Roagă-te zilnic!  Rugăciunea este de mare ajutor pentru o viață tihnită. Nu uita că în zilele de post rugăciunile sunt mult mai puternice. Vă puteți ruga atât pentru voi dar și pentru cei din familie și prieteni. 

Nu uita că cel mai potrivit ar fi să discuți și cu duhovnicul tău și să îi ceri sfatul ca să îți călăuzească pașii în depășirea acestor momente grele.

Doamne ajută!

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments

Despre autor