Sfaturi Duhovniceşti

Cum se scrie corect un acatist și ce trebuie să treacă în el credincioșii

Acatistele reprezintă un mod de a ruga preotul din parohia ta sau de la o mănăstire să se roage pentru cei dragi sau pentru cei din neamul tău, vii ori adormiţi, şi pentru a mijloci pentru ei în faţa lui Dumnezeu, mai ales dacă se confruntă cu boli sau necazuri.

Între acatist, pomelnic și sărindar, există diferențe care sunt legate de conținut, precum și de locul și momentul când sunt aduse spre a fi citite în biserică. Uneori, se întâmplă să transformăm acatistul într-o scrisoare de dorințe, uitând că Dumnezeu cunoaște deja nevoia, necazul și suferința fiecăruia.

De aceea, nu vom detalia în dreptul fiecărui nume cererea specifică pentru acea persoană. Cel mult, putem scrie: Radu bolnav, Maria, studentă, Andrei, pătimaș etc.

Cuvântul „acatist” înseamnă a sta în picioare sau chiar în genunchi, arătându-se evlavia, dragostea și rugăciunea față de sfântul pe care îl prăznuim.

În partea dreaptă sus a foii se trece data, la mijlocul acesteia se scrie Acatist, cum acatistul se citeşte de la 7 până la 40 de zile, la început, vei nota data la care îl vei da preotului.

Vei scrie sus Acatist, iar sub acest cuvânt, vei specifica dacă este pentru cei vii sau pentru cei adormiţi. Dacă vrei să-i treci atât pe cei vii, cât şi pe cei adormiţi, scrii în stânga, vii, iar în dreapta, adormiţi.

Ce se scrie pe acatist

– preotul care te-a botezat
– preotul care te-a cununat
– preotul care îți este duhovnic
– naşii de botez
– naşii de cununie
– părinţii şi fraţii
– socrii și cumnații
– tu, soțul și copiii
– finii de cununie
– finii de botez
– bunici, unchi, mătuşe, verişori etc.
– prieteni

Finalul acatistului pentru vii se termină cu următoarea formulă: „Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru…”, frază care va fi completată de fiecare cu dorințele și nevoile pe care le are.

Acatistul pentru adormiți se încheie cu următoarea formulă: „Cu tot neamul lor cel adormit”. Indiferent dacă acatistul este pentru vii sau morți, la final se scrie „Amin”.

După slujba Acatistului sau înainte de Sfânta Liturghie, aduci acatistul la Sfântul Altar, cu o lumânare, dacă ai scris doar pentru cei vii sau doar pentru cei adormiţi, şi două lumânări, dacă ai notat şi pe cei vii şi pe cei trecuţi la Domnul.

Alături de lumânări, poţi aduce şi prescuri, tămâie şi un bănuţ.

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments