Sfaturi Duhovniceşti

Ce sfinți importanți sunt sărbătoriți pe 27 martie! La mulți ani tuturor ce le poartă numele!

Pe 27 martie, în fiecare an, creştinii sărbătoresc mai mulţi sfinţi importanţi. Biserica îi aminteşte în fiecare an datorită dragostei lor pentru credinţă şi pentru felul în care şi-au dus viaţa.

Una dintre ei este Sfânta Matroana din Tesalonic. Sfânta Muceniţă Matroana, pomenită în calendarul creştin ortodox la 27 martie, a trăit în secolele III sau IV şi a slujit la o femeie de credinţă iudaică, Pautilla.

Pentru că Sfânta Matroana nu intra în sinagogă alături de stăpâna sa, ci se ducea la biserica creştinilor, era foarte rău chinuită de aceasta. Într-o zi aflând Pautilla că Sfânta Matroana a fost la biserică, a bătut-o şi a închis-o legată într-o cameră întunecoasă, patru zile, fără apă şi mâncare. După acest timp fiind găsită de stăpâna sa dezlegată şi stând la rugăciune, a fost din nou bătută şi închisă până a murit.

Trupul său neînsufleţit a fost aruncat de cea care a omorât-o de pe zidul casei, fiind foarte înalt. De aici moaştele Sfintei Matrona au fost adunate de credincioşi şi au fost îngropate cu multă cinste. Mai târziu, Alexandru, episcopul Tesalonicului, a zidit o biserică în numele sfintei, punând aici şi cinstitele sale moaşte.

Ceilalţi sfinţi sărbătoriţi pe 27 aprilie sunt Sfântul Mc. Filit şi Lidia, soţia sa, cu cei patru fii ai lor: Macedon, Teoprep, Cronid şi Amfilohiu.
Aşadar, dacă aveţi în viaţa voatră persoane care poartă aceste nume, uraţi-le de bine, sănătate şi bucurii pentru a trăi împreună şi în pace în toate zilele voastre.

Troparul Sfintei Matroana din Tesalonic

Mieluseaua Ta, Iisuse Matroana, striga cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc, si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc cu Tine; si mor pentru Tine, ca sa viez pentru Tine; ci ca o jertfa fara prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Sursă: crestinortodox.ro

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments