Ce sfinți importanți sunt sărbătoriți pe 27 martie! La mulți ani tuturor ce le poartă numele!

Apreciează-ne pe Facebook

Pe 27 martie, în fiecare an, creştinii sărbătoresc mai mulţi sfinţi importanţi. Biserica îi aminteşte în fiecare an datorită dragostei lor pentru credinţă şi pentru felul în care şi-au dus viaţa.

Una dintre ei este Sfânta Matroana din Tesalonic. Sfânta Muceniţă Matroana, pomenită în calendarul creştin ortodox la 27 martie, a trăit în secolele III sau IV şi a slujit la o femeie de credinţă iudaică, Pautilla.

Pentru că Sfânta Matroana nu intra în sinagogă alături de stăpâna sa, ci se ducea la biserica creştinilor, era foarte rău chinuită de aceasta. Într-o zi aflând Pautilla că Sfânta Matroana a fost la biserică, a bătut-o şi a închis-o legată într-o cameră întunecoasă, patru zile, fără apă şi mâncare. După acest timp fiind găsită de stăpâna sa dezlegată şi stând la rugăciune, a fost din nou bătută şi închisă până a murit.

Trupul său neînsufleţit a fost aruncat de cea care a omorât-o de pe zidul casei, fiind foarte înalt. De aici moaştele Sfintei Matrona au fost adunate de credincioşi şi au fost îngropate cu multă cinste. Mai târziu, Alexandru, episcopul Tesalonicului, a zidit o biserică în numele sfintei, punând aici şi cinstitele sale moaşte.

Ceilalţi sfinţi sărbătoriţi pe 27 aprilie sunt Sfântul Mc. Filit şi Lidia, soţia sa, cu cei patru fii ai lor: Macedon, Teoprep, Cronid şi Amfilohiu.
Aşadar, dacă aveţi în viaţa voatră persoane care poartă aceste nume, uraţi-le de bine, sănătate şi bucurii pentru a trăi împreună şi în pace în toate zilele voastre.

Troparul Sfintei Matroana din Tesalonic

Mieluseaua Ta, Iisuse Matroana, striga cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc, si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc cu Tine; si mor pentru Tine, ca sa viez pentru Tine; ci ca o jertfa fara prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Sursă: crestinortodox.ro

Lasă un comentariu