Sfaturi Duhovniceşti

Ai o căsnicie nefericită? Vezi aici ce îți poate aduce liniștea și fericirea conjugală:

În vremurile noastre tot mai multe căsnicii se destramă și relațiile dintre oameni sunt tot mai șubrede. Tot mai des auzim de familii care se destramă, și tot mai rar auzim de familii fericite.

Oare unde este problema? Și care ar fi soluția?

În încercarea de a veni în întâmpinarea acestor întrebări, aș vrea să vă povestesc pe scurt un caz real, despre o familie care nu era deloc una exemplară, dar care, până la urmă, a ajuns să-și găsească echilibrul.

Cazul respectiv l-am întâlnit în viața Sfântului Siluan Athonitul, pe cînd acesta își executa serviciul militar. În ultima zi a stagiului, pe când toți soldații nu mai puteau de bucuria zilei ce urma, doar unul dintre ei stătea pe marginea patului, cu capul aplecat, ținând în mână o scrisoare. Simeon (acesta era numele Sfântului Siluan înainte de călugărie), văzându-și camaradul abătut, merge la el și îl întreabă ce a pățit.

– Am primit o scrisoare de la părinți, spunîndu-mi că soția mea a născut un copil cât timp eu am fost în armată. Nici nu știu ce să-i fac, cum să mă comport?

– Bine, dar, tu cât timp ai fost în armată nu ți-ai înșelat soția niciodată?

– Ba da, s-a mai întâmplat.

– Atunci, tu nu ai putut să te abții, dar soția ta trebuia să se abțină?

Din acel moment soldatul și-a înțeles greșeala și și-a înțeles și soția. A mers acasă, a trecut prin mijlocul rudelor adunate pentru a vedea șcena, și-a sărutat soția și copilul din flori, și au avut o căsnicie fericită.
Ei bine, cheia unei căsnicii fericite este smerenia: cei doi și-au văzut propria greșeală. Chiar și atunci când ni se pare că greșeala îi aparține în totalitate celuilalt, în mod sigur am avut și noi o contribuție negativă la căderea lui, astfel că, văzându-ne propria greșeală, vom putea să ne înțelegem partenerul de viață, și, astfel, să-l ajutăm.

Sursa: Arhim. Sofronie Saharov, Cuviosul Siluan Athonitul, Ed. Accent Print, Suceava.

🙏 Canal youtube Rugăciuni Creștine – Locuri Sacre https://www.youtube.com/channel/UCagmQnj4ovjFD5S4f0ldsdw

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments