Creștinii ortodocși se pregătesc să intre în Postul Adormirii Maicii Domnului. Postul începe pe 1 august şi se încheie pe 15 august, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Lasata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie numai dacă această zi pică miercurea sau vinerea, altfel se lasă sec în seara zilei de 30 iulie.
Cuvântul sec, din sintagma „lasatul secului”, este înțeles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adica lumea împătimită.
De multe ori ne este dat să auzim că nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Dar nu este așa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfinții Părinți au rânduit să ne înfrânăm de la anumite bucate pentru o vreme, au făcut-o cu bună știință. Credinciosul nu trebuie să se mulțumească cu jumătăți de măsură!
Ce nu ai voie sa faci in perioada postului Sfintei Marii!
În zonele rurale există legenda conform careia acest post face parte din Postul Mare, însă pentru că oamenii ieșeau istoviți în iarnă el a fost scurtat, iar ultimele două săptămâni se țineau în luna august, înainte de această mare sărbătoare. De aceea această perioada este la fel de strictă precum zilele Postului Mare. În acest post nu ai voie să mănânci carne, ouă, lactate și nici untdelemn, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică, sau a zilelor care au dezlegare. În 6 august, de Schimbarea la Fața, este permis consumul de pește și vin.
Cele mai importante zile de post sunt lunea, miercurea și vinerea. Tradiția spune că lunea se ține post pentru căsătorie și spor în casa, iar miercurea este ziua dedicată Maicii Domnului. Vinerea este ziua îngroparii Lui Iisus, așa că este cea mai importantă. Miercurea și vinerea creștinii participă la Sfântul Maslu și nu spală decât după apusul soarelui.