Sfaturi Duhovniceşti

25 iulie – Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu! Ce trebuie să faci azi pentru cei adormiți:

În calendarul ortodox din 25 iulie este mare sărbătoare. Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Adormirea Sfintei Ana, mamă Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Sfânta Ana i-a dat naștere Maicii Domnului, fecioară pe care Dumnezeu o alesese că fiind cea mai sfântă din neamul omenesc și singură femeie vrednică și curată a vremii care să îi dea naștere Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Pe când Măria a împlinit vârstă de trei ani, Ana o duce la Templu și o oferă în slujbă Domnului, în timp ce Sfântă Ana își va petrece restul vieții în post și rugăciune. Mai mult decât atât, Ana face fapte bune bune celor nevoiași, așteptând clipă în care ceea ce promisese Dumnezeu se va adeveri. La vârstă de 69 de ani trece în neființă și Dumnezeu o ia alături de el în Ceruri. Conform Tradiției Bisericești, Fecioară Măria își pierduse ambii părinți încă de când avea doar 11 ani și era la Templu.

Preoții o pomenesc în bisericii pe Sfântă Ana, iar creștinii, deși nu țin cu rânduială această sărbătoare, respectă în anumite zone tradiții și obiceiuri. Iată ce nu ai voie să faci astăzi:

Nu ai voie să lenevești ori să te culci devreme căci oamenii puturoși nu vor avea noroc în față lui Dumnezeu. De asemenea, dacă ești solicitat într-o muncă mai dificilă, nu spune nu din prima fără să încerci să te apuci de treabă.

Ai voie să speli haine dar numai după oră 12, după terminarea slujbei din biserică.

Nu uită să dai de pomană alimente celor sărmani. Pentru că este o zi care amintește de adormirea mamei celei mai sfinte dintre sfinți, astăzi ne amintim și de cei trecuți în neființă din familie. Aprinde o lumânare pentru ei și spune o rugăciune.

În anumite zone din Ardeal, bunicii sau cei bătrâni ung frunțile copiilor cu apa sfințită făcând semnul sfintei cruci.

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

comments